Dermatografie

NSGP
GGD

Wat is Dermatografie?


Dermatografie is een medische behandeling en wordt ook wel medische tatoeage genoemd. 

Het is een techniek waarbij pigmenten en/of werkstoffen in de huid gebracht worden met behulp van specialistische apparatuur. 


De pigmenten die gebruikt worden benaderen zo goed mogelijk de natuurlijke huidskleur. Hierdoor  kunnen littekens worden vervaagd, of kan een tepelhof worden gecreëerd na een borstreconstructie. Maar ook andere huidaandoeningen kunnen worden behandeld, zoals vitiligo, diverse  hypopigmentaties, wijnvlekken en brand- en snijwonden.


Aandoeningen in het gezicht of op het lichaam kunnen iemand erg onzeker maken. Behandeling hiervan kan dan ook weer een stukje eigenwaarde en zelfvertrouwen teruggeven.


Het aantal behandelingen is afhankelijk van de soort aandoening en grootte van het te behandelen gebied. Meestal zijn er zo’n 3 a 4 behandelingen nodig, maar dit wordt per keer beoordeeld. 


Tussen de behandelingen is een periode van 6 weken nodig om de huid weer te laten herstellen en het pigment in te laten kapselen.

Mogelijkheden


Dermatografie kan bij verschillende huidproblemen toegepast worden.  Een aantal voorbeelden zijn:

  • Tepelhof reconstructie na borstkanker
  • Pigmentstoornissen/ hypopigmentatie
  • Het camoufleren van littekens,
  • Het verbeteren van littekenweefsel, 
  • Vitiligo (witte of lichte pigmentvlekken)
  • Brandwonden
  • Littekens als gevolg van Automutilatie (zelfverminking)
  • Camouflage van wijnvlekken, ooievaarsbeet
  • Ontbrekende teen-of vingernagel

Voor wie is het geschikt?


De behandelingen zelf zijn vrijwel pijnloos, plaatselijke verdoving is over het algemeen niet nodig, als u dit toch wenst kan het plaatselijk verdoofd worden met een crème. 

Dermatografie is daardoor voor vrijwel niemand belastend en daarmee voor iedereen geschikt.

Hoe verlopen de behandelingen?


De eerste week, nadat de huid is behandeld, zal de kleur vrij donker lijken. Na afstoting van het overtollige pigment en wanneer de korstjes eraf zijn, zal de kleur zo’n  40 tot 60% teruglopen in intensiteit.


Na 4 tot 5 weken is de bovenste huidlaag compleet vernieuwd en kan de kleur pas goed worden beoordeeld. 


Door invloed van direct zonlicht en door natuurlijke afbraak van pigment door ons eigen lichaam vervaagt de kleur op den duur.


De esthetische effecten van dermatografie zijn vaak enorm groot!

Tepelhof reconstructie


Tepelhof pigmentatie wordt vaak toegepast na amputatie van een borst, ten gevolge van borstkanker.

Deze ingreep is medisch noodzakelijk. Naast het fysieke ongemak is het missen van een borst ook een enorm mentale last. Hoewel het reconstrueren van een borst meestal goed mogelijk is, is het voor de plastisch chirurg meestal niet mogelijk om een tepelhof te reconstrueren. 


Met medische tatoeage kunnen wij de tepel weer volledig reconstrueren door middel van micropigmentatie. Het resultaat oogt heel natuurlijk doordat de tepel driedimensionaal wordt nagemaakt.


Bij deze behandeling neem ik uitgebreid de tijd voor een intakegesprek. Wij bespreken samen uw wensen en wat u kunt verwachten van de behandeling. Op deze manier kunt u een moeilijke periode op een positieve manier afsluiten.

Pigmentstoornissen - Hypopigmentatie


Hypopigmentatie is een tekort aan eigen huidpigmenten. Hierdoor ontstaan er witte verkleuringen in de huid. Meestal is dit het gevolg van een auto-immuunziekte waarbij het lichaam het eigen natuurlijke pigment aanvalt. 


Aandoeningen waarbij dit het geval is zijn:

  • Vitiligo 
  • Aangeboren pigmentafwijkingen en een pigmenttekort na ernstige zonverbranding.

Vitiligo


Vitiligo is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam de eigen pigmentcellen

aanvalt. Dit is zichtbaar als witte vlekken in de huid. Vaak ontstaat vitiligo op warmere plekken van het lichaam.  

Met medisch tatoeëren kan dit tekort aan pigment gecamoufleerd worden, maar het is niet zo dat er hierdoor nieuw werkende pigmentcellen aangebracht worden in de huid. De  huid zal op deze plekken dan ook niet bruin kunnen worden in de zon. Het is dan ook belangrijk om de huid met een goede beschermingsfilter tegen de zon de beschermen.

 

Vitiligo komt in 2 vormen voor, namelijk symmetrische (niet-gesegmenteerde) vitiligo en gesegmenteerde vitiligo. Bij de grootste groep mensen komt de symmetrische vitiligo voor, dus zowel links als rechts op ongeveer dezelfde plek. Bij deze groep is het belangrijk dat de vitiligo tenminste 3 jaar stabiel is voordat er behandeld kan gaan worden met dermatografie.

Slechts 5% van alle mensen met vitiligo heeft gesegmenteerde vitiligo. Bij deze groep zit het pigmentverlies aan één zijde van het lichaam. Deze vorm kan direct behandeld worden en geeft minder risico’s op nieuw pigmentverlies dan bij niet-gesegmenteerde vitiligo.

Littekens


Littekens ontstaan doordat de huid beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een ongeluk, een operatie of na automutilatie (zelfbeschadiging).


Tijdens de genezing maakt het lichaam op de plaats van de beschadigde huid littekenweefsel aan. Bij sommige mensen wordt er overmatig littekenweefsel gemaakt. Dit komt vooral voor bij mensen met een getinte huid. Littekens kunnen een beperking geven in het bewegen en daarnaast cosmetische ontsierend zijn. Wanneer littekens na verloop van tijd wit, grauw, paars of rood blijven kan dit gecorrigeerd worden door middel van medische pigmentatie. Het belangrijkste hierbij is dat de pigmenten nauwkeurig aansluiten op de huidskleur zodat deze mooi mengt met de kleur van de huid.


Vooraf vindt er altijd eerst een intakegesprek plaats waarbij uw wensen en de mogelijkheden worden besproken.  Afhankelijk van de grootte en de kleur van het litteken zijn er meestal twee tot drie behandelingen nodig.

Soorten littekens


Tijdens de genezing van de huid kunnen er verschillende soorten littekens ontstaan:


Goed genezend litteken

Een litteken dat goed geneest is in het begin roder en onderhuids verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Dit litteken is met micropigmentatie erg mooi te behandelen waarbij er pigment in uw natuurlijke huidkleur in het litteken wordt aangebracht, waardoor het nagenoeg niet meer zichtbaar is.


Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken ontstaat als de genezing te actief is. Het litteken blijft  langer rood, jeukt en is verdikt. Dit heet een hypertrofisch litteken. Eerst zal met Microneedling de structuur van het weefsel verbeterd moeten worden, waarna eventueel micropigmentatie van het litteken mogelijk is. 


Atrofisch litteken

Atrofische littekens, bijvoorbeeld na acne of waterpokken liggen juist wat lager dan de huid. Hierbij is sprake van een tekort aan weefsel, waardoor de huid er dunner en doorschijnender uitziet.

Met Fractional needling wordt de  aanmaak van nieuw collageen en elastine gestimuleerd, waardoor het beschadigde bindweefsel sterker wordt. Dit maakt de huid geleidelijk gladder. Ook wordt hierbij de groei van fijne bloedvaatjes in de huid gestimuleerd, waardoor het litteken beter doorbloed wordt en er meer zuurstof en voeding naar de cellen kan. Dit zorgt voor gezonder weefsel en vervaging van het kleurverschil.

Keloïd litteken

Bij een keloïd litteken is de normale genezing volledig ontremd. Het litteken kan grote en harde vormen aannemen. De littekens zijn hierbij altijd groter dan de oorspronkelijke wond. Helaas is dit littekenweefsel niet behandelbaar met Fractional needling of micropigmentatie.


Vooraf vindt er altijd eerst een intakegesprek plaats waarbij uw wensen en de mogelijkheden worden besproken.  Afhankelijk van de grootte en de kleur van het litteken zijn er meestal twee tot drie behandelingen nodig.

Wijnvlekken


Een wijnvlek,  naevus flammeus, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. 

Een wijnvlek is zichtbaar als een roze tot paarse vlek en komt meestal voor in het gezicht of de hals. Om deze reden wordt het dan ook vaak als storend ervaren. Laserbehandeling kan effect hebben, maar meestal niet voldoende.


Een mogelijkheid met dermatografie is het pigmenteren van de rode/paarse kleur. De kleur zal, na behandeling waarschijnlijk wel iets zichtbaar blijven, maar een stuk minder opvallend. Afhankelijk van de grootte van de wijnvlek zijn er mogelijk meedere behandelingen nodig. Dit om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen.

Ontbrekende teen- of vingernagel


Een nagel op teen of vingers kan door verschillende oorzaken ontbreken.

Dit kan aangeboren zijn, maar ook ten gevolge van een beschadiging of een infectie kan een nagel verloren zijn. 


Met dermatografie kan er als het ware een nagel gereconstrueerd worden waardoor het gemis ervan niet meer opvalt. Informeer naar de mogelijkheden.